Eftersøges: Søren Brostrøm. Sidst set fredag

Hvor pokker er Søren Brostrøm blevet af? Sundhedsstyrelsens førstemand har været som en klippe af faglighed midt i corona-orkanen. Men siden han tillod sig at lægge afstand til regeringens coronaindgreb fra i fredags - det, der lukkede landets grænser, og som lavede voldsomme ændringer i epidemilovgivningen - er han forsvundet som den sikre sidste skanse på regeringens forskellige pressemøder.

Man kan frygte, at han rent ud sagt er blevet udrenset. At Mette Frederiksen har sat ham af holdet, fordi hun anser ham for at være illoyal.

Den mistanke bestyrkes, når man hører, hvordan regeringen - senest sundhedsminister Magnus Heunicke (Soc) - igen og igen betoner regeringens ret til at træffe politiske beslutninger, som ikke nødvendigvis er fagligt velbegrundede. Disse idelige repetitioner giver næring til de værste konspiratoriske teorier, nemlig at Brostrøm er blevet ofret i det benhårde magtspil, som klistrer til denne regering og dens toprådgivere, og som nærmest minder om Putins Rusland..

På mandagens pressemøde blev Magnus Heunicke spurgt om forklaringen på Søren Brostrøms fravær fra dagens panel. "Det er ren og skær praktik," lyd ministerens forklaring, og man kan håbe, at han har ret. 

På det selvsamme møde var Søren Brostrøm savnet som gommen til et bryllup. På sundhedsområdet blev Magnus Heunicke suppleret af Kåre Mølbak, overlæge og faglig direktør hos Statens Serum Institut, og de to magter ganske enkelt ikke opgaven, når det gælder om at levere sundhedsfaglige svar, som man kan føle sig tryg ved.

Ministeren er stadig rystende usikker, når det bliver kompliceret. Så flakker øjnene, hans gestikulationer bliver vildere, og han prøver at se overbevisende ud, når han kigger ud på pressen - men det er tydeligt, at han frygter det næste spørgsmål fra journalisterne. Tænk, hvis det bliver en tand for vanskeligt, og han ikke kan svare.

Ved hans side virker Kåre Mølbak vidende om stoffet, der relaterer sig til seruminstituttet, men han har ikke - og får heller aldrig - Søren Brostrøms dybe indsigt i det danske sundhedsvæsen. Den indsigt har ministeren heller ikke, og han får den i øvrigt heller ikke. Derfor er viden om sundhedsvæsenets mekanismer simpelthen fraværende, ja, man har på fornemmelsen, at forsamlingen af journalister ved mere om den slags end eksperterne i panelet.

Derfor er Søren Brostrøm savnet. Men han er også savnet af en anden vigtig grund, nemlig at han turde melde ud, at regeringens indgreb ikke kunne begrundes sundhedsfagligt. Med den melding blev det klart, at Søren Brostrøm har integritet. Det er han også nødt til at have. Søren Brostrøm har en position i sin verden, i WHO, hvor han er en toneangivende figur, og han kan ikke bare lægge sig fladt ned, bare fordi den danske regering gerne vil spille med musklerne. Søren Brostrøm skal simpelthen passe på - han risikerer at danne skole, fordi andre lande skeler til ham. Også derfor var han nødt til at lægge afstand til regeringens indgreb.

Men derved placerede Søren Brostrøm sig også på affyringsrampen. Andre i hans stilling er sparket ud, når de kom på tværs af politikerne. Det ved Søren Brostrøm godt, og alligevel gjorde han det.

Derfor er Søren Brostrøm også nu - suverænt - den mest troværdige af alle på øverste hylde i det danske corona-hierarki, og derfor håber jeg, at han dukker op på det næste pressemøde.

Det er vigtigt, at vi kan stole på, at Danmarks strategi er gennemtænkt og velbegrundet.

Emner: corona

Del artiklen med dine venner