Skal psykiatrien snydes igen, Mette Frederiksen?

Regeringens finanslovsforslag er blevet en kolossal fuser - og det gælder ganske særligt ét område. Danskerne havde et velbegrundet håb om, at denne regering ville sætte ind med en storstilet psykiatriplan, faktisk en ti års plan. Det har regeringen og de partier, som står bag den, også stillet i udsigt i sit såkaldte forståelsespapir. 

Undervejs i valgkampen afgav Mette Frederiksen også præcise løfter til psykiatrien, f.eks. psykologhjælp til unge med angst og depression. Fremfor alt ville hun sætte psykiatrien på finansloven.

Men nej, det kom så ikke med i hende finanslovsudspil, og nu regner kritikken ned over regeringen.
 
Det tager regeringen imidlertid med stoisk ro - regeringens udspil omfatter en såkaldt forhanddlingspulje på over to mia. kr., som endnu ikke er fordelt, og derfor kan regeringen henvise til, at psykiatriplanen endnu ikke er udelukket. Den kan blive resultatet af de forestående forhandlinger, og det er selvfølgelig sandt.
 
Det er så blevet regeringens strategi: De skal nok finde en god løsning i morgen...
 
Men når det gælder psykiatrien, så er denne tilgang alligevel nærmest sårende. Hvis regeringen havde ment det alvorligt, at psykiatrien skulle tilgodeses, så burde psykiatrien være blevet prioriteret direkte i forslaget. Det ville have vist, at løfterne var alvorligt ment og ikke bare valggøgl.
 
I stedet har Mette Frederiksen så valgt at prioritere andre initiativer, f.eks. 300 sygeplejersker, og her er jo tale om somatiske sygeplejersker. Ellers batter det ikke just på landet sygehuse.
 
Det har regeringen altså fundet plads til - og det er rent ud sagt en hån imod psykiatrien, at den ikke kunne nævnes i regeringens udspil. mens en ekstra bevilling af sygeplejersker til somatikken godt kunne finde nåde for denne regering.
 
Mette Frederiksen prioriterer også politiet med 1,2 mia. kr. Sikkert klogt, rent politisk, men hvordan kan man prioritere politiet i et land, som accepterer absurde ventetider til og umenneskelige forhold for sine psykiatriske patienter?
 
Rent faktisk kunne visse af problemerne med manglende politi afhjælpes med en indsats på det psykiatriske område. Det er kendsgerningen, at virkelig mange af de indsatte på landets fængsler har en psykiatrisk diagnose - og at de er sat i fængsel netop på grund af utilstrækkelige muligheder inden for psykiatrien.
 
Den samme logik har fået denne regering til at afsætte kolossale beløb til at opruste skattevæsenet. Utvivlsomt klogt. For at undgå at svindlere skal have frit spil.
 
Men den nye regeringen burde tænke, at en psykiatriplan kan være en lige så god investering som en oprustning af skattekontrollen, også den vil nedbringe kriminalitet, også den vil skabe retfærdighed.
 
Læg dertil, at psykiatriindsatsen jo også har at gøre med mennesker, som i dag lider med det aktuelle regime.
 
Enhedslisten har forlangt, at der skal afsættes én mia. kr. til psykiatrien. Spørgsmålet er, om det rækker.
Del artiklen med dine venner