Mette Frederiksens kyniske gambit koster liv

I skak hedder det en gambit, hvis en spiller ofrer en brik - alt sammen for at vinde større fordele senere i spillet.

Netop den tankegang ligger meget åbenlyst bag Mette Frederiksens udspil på tobaksområdet, nemlig at en 20 stks pakke cigaretter skal stige til bare 50 kr. Den pris gør ikke ondt på nogensomhelst, og den vil desværre slet ikke få unge mennesker til at droppe tobakken.

Af samme grund er det sandsynligt, at regeringens pris faktisk vil kunne skabe merindtægter til statskassen. Danskerne vil nemlig blive ved med at ryge, måske er prisstigningen så lav, at det kan føre til, at flere begynder at ryge. Til gengæld er det nærmest absurd, at den anden del af Mette Frederiksens plan så er, at pengene skal finansiere et større antal nye sygeplejersker til landets hospitaler.
 
Egentlig forstår man godt, at direktøren for Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker, troede, at det var en pratical joke. Det savner enhver logik, at en skuffende lav prisforhøjelse skal bruges til at ansætte sygeplejersker. Skal de så fyres igen, hvis danskerne holder op med at ryge og statskassen går glip af merprovenuet?
 
Hvis vores nye regering ville gøre noget offensivt med sine tobakspenge, så ville det sandelig være mere på sin plads at bruge pengene på at finansiere et lungekræftscreeningsprogram til tidlig opsporing af danskere med lungekræft. Nu ved vi, at det kan spare mange liv - og tilmed blandt netop de danskere, som skal betale for de forhøjede priser. Se det ville være en historisk retfærdighed.
 
Tilbage til Mette Frederiksens gambit. Den nye statsminister er bestemt kommet fornuftigt i gang, altså indtil hun med et stort bump kørte ind i finansloven - nu skal det vise sig, om projektet kan holde, og om denne regering har rygrad til at stoppe unge mennesker fra at ryge.
 
Hun forklaret, at hendes regering med forslaget på 50 kr. vil stå for balance - hun skåner rygerne, især de gamle, som ikke har råd. Det er hendes argument, og det er reelt så kynisk, som det overhovedet kan blive, eftersom hendes løsning vil føre til død og ødelæggelse blandt de unge.
 
Når man kan sammenligne hendes strategi med skakspillernes gambitter, så er det fordi, Mette Frederiksen naturligvis er klar over, at hun kommer til at tabe denne sag. De andre partier vil jo med stor sikkerhed gennemføre en væsentligt større prisforhøjelse uden om regeringen. Og tak for det.
 
Det ved Mette Frederiksen godt. Men hun ved også, at så kan hun - fra nu af og ind i evigheden - insistere overfor vælgere på, at prisforhøjelsen ikke er hendes. At hun ville have taget hensyn. Det er beskæmmende nok den eneste forklaring man kan finde for hendes strategi.
 
Dermed træder hun uden for den solidaritet, som partierne i Folketinget ellers burde kunne samles om. Selvfølgelig bør alle landets partier stå sammen om denne prisforhøjelse - den må ingen kunne lukrere på. Det vil være populisme, nærmest på linje med Donald Trump, som hjemme i USA er parat til de ukloge løsninger for at tækkes vælgerne. 
 
Nu viser det sig, at Mette Frederiksen kan falde for de samme letkøbte løsninger. Det lover ikke godt for denne regerings sundhedsindsats.
Del artiklen med dine venner