Stort forsøg med fedmemedicin: Hver tredje tabte 20 procent af deres kropsvægt

Over en tredjedel af de deltagere, der fik Novo Nordisks nye fedmemiddel semaglutid tabte mere end en femtedel af deres samlede kropsvægt, viser resultater af en stor global undersøgelse med næsten 2.000 deltagere i 16 lande.

DE TUNGE  DANSKERE

Tema på Medicinske Tidsskrifters sider om de stadigt tungere danskere. 

Resultaterne fra det store internationale forsøg, der er offentliggjort i New England Journal of Medicine, hyldes i bl.a. New York Times som en gamechanger for helbredet hos overvægtige.

Semaglutid virker ved at kapre kroppens eget appetitregulerende system i hjernen, hvilket fører til reduceret sult og kalorieindtag.

"Resultaterne af denne undersøgelse repræsenterer et stort gennembrud for helbredet hos mennesker med fedme. Tre fjerdedele (75 procent) af de mennesker, der fik 2,4 mg semaglutid, tabte mere end 10 procent af deres kropsvægt, og mere end en tredjedel tabte sig mere end 20 procent. Intet andet lægemiddel er kommet tæt på at producere dette vægttabsniveau - dette er virkelig en gamechanger. For første gang kan folk opnå gennem medicin, hvad der kun har været muligt gennem fedmekirurgi," siger en af undersøgelsens hovedforfattere Rachel Batterham, der er professor i fedme, diabetes og endokrinologi og leder for Center for fedmeforskning ved University College London og UCLH Center for Weight Management.

"Overvægtens indvirkning på helbredet er kommet i skarpt fokus under covid-19, hvor fedme markant øger risikoen for at dø af virussen samt øger risikoen for mange livsbegrænsende alvorlige sygdomme, herunder hjertesygdomme, type 2-diabetes, leversygdom og visse kræftformer," siger han.

Den gennemsnitlige deltager i forsøget tabte sig 15,3 kg, hvilket blev ledsaget af reduktioner i risikofaktorer for hjertesygdomme og diabetes, såsom taljeomkreds, blodfedt, blodsukker og blodtryk og rapporterede forbedringer i deres samlede livskvalitet.

"Dette er et betydeligt fremskridt i behandlingen af ​​fedme. Semaglutid er allerede godkendt og anvendes klinisk i en lavere dosis til behandling af diabetes, så som læger er vi allerede bekendt med brugen. For mig er dette særligt spændende, da jeg var involveret i meget tidlige studier af GLP1, så det er godt at se dette oversat til en effektiv behandling for mennesker med fedme," siger en anden af undersøgelsens forskere, John Wilding fra University of Liverpool.

Resultaterne af den nye undersøgelse ligger til grund for en ansøgning om godkendelse af semaglutid som behandling for fedme hos såvel det engelske NICE, Det europæiske Lægemiddelagentur (EMA) som US Food and Drug Administration (FDA).

Fase III-undersøgelsen er et randomiseret kontrolleret forsøg med 1.961 voksne, der enten var overvægtige eller havde fedme med en vægt på gennemsnitligt 105 kg og et kropsmasseindeks BMI på 38 og fandt sted på 129 steder i 16 lande i Asien, Europa, Nordamerika og Sydamerika.

Deltagerne tog en 2,4 mg dosis semaglutid (eller matchende placebo) ugentligt injektion svarende til den måde, mennesker med diabetes injicerer insulin på. Samlet set afsluttede 94,3 procent af deltagerne undersøgelsens 68 ugers forløb, der startede i efteråret 2018.

De, der deltog, modtog også individuel rådgivning - ansigts-til-ansigt eller som telefonrådgivning - fra registrerede diætister hver fjerde uge for at hjælpe dem med at overholde den kaloriereducerede diæt og øget fysisk aktivitet med vejledning, adfærdsmæssige strategier og motivation.

Hos dem, der tog semaglutid, var det gennemsnitlige vægttab 15,3 kg med en reduktion i BMI på 5,54. Placebogruppen observerede et gennemsnitligt vægttab på 2,6 kg med en reduktion i BMI på 0,92.

De, der havde taget semaglutid, så også reduktioner i risikofaktorer for hjertesygdomme og diabetes, såsom taljevidde, blodfedt, blodsukker og blodtryk og rapporterede forbedringer i deres samlede livskvalitet.

Emner: overvægt

Del artiklen med dine venner