"Resultaterne fra denne undersøgelse giver det hidtil mest robuste videnskabelige bevis for, at den fuldt udviklede type 2-diabetes er en helbredelig sygdom samt ikke uundgåeligt progressiv og irreversibel," siger professor Francesco Rubino.

10-årigt forsøg slår fast: Type 2-diabetes kan helbredes

Fedmekirurgi som gastric bypass er mere effektiv end både medicin og livsstilsændringer som behandling af type 2-diabetes viser et 10-årigt randomiseret klinisk forsøg.

DE TUNGE  DANSKERE

Tema på Medicinske Tidsskrifters sider om de stadigt tungere danskere. 

Resultaterne er netop offentliggjort i The Lancet og viser, at over en tredjedel af de kirurgisk behandlede patienter forblev diabetesfri i hele den 10-årige periode af forsøget. Dette viser, at en kur mod type 2-diabetes dermed er mulig, mener forskerne - ikke mindst, fordi resultaterne er baseret på den strengeste type klinisk undersøgelse.

Det er forskere fra King's College London og Fondazione Policlinico Universitario Agostino Gemelli IRCCS i Rom i Italien, der har rapporteret om de 10-årige resultater af et forsøg, der sammenlignede fedmekirurgi (metabolisk kirurgi) med almindelige medicinske og livsstilsinterventioner hos patienter med type 2-diabetes.

Undersøgelsen involverede 60 patienter med alvorlig type 2-diabetes, der blev behandlet på et større hospital i Rom. Patienterne blev tilfældigt udvalgt til enten at få diabetesmedicin plus livsstilsinterventioner eller metabolsk kirurgi (gastrisk bypass eller biliopankreatisk omdirigering). I starten af ​​undersøgelsen havde alle patienter en alvorlig sygdom med dårligt kontrolleret blodsukkerniveau og mere end fem års historie med diabetes.

Resultaterne af undersøgelsen viser, at 37,5 procent af de kirurgisk behandlede patienter var i stand til at opretholde ikke-diabetisk blodsukker uden behov for diabetesmedicin i løbet af den 10-årige undersøgelsesperiode. I 2009 definerede American Diabetes Association en kur af diabetes som en fortsat tilstand af sygdomsremission i mere end fem år.

"Resultaterne fra denne undersøgelse giver det hidtil mest robuste videnskabelige bevis for, at den fuldt udviklede type 2-diabetes er en helbredelig sygdom samt ikke uundgåeligt progressiv og irreversibel," siger professor Francesco Rubino, der er formand for bariatrisk og metabolisk kirurgi ved King's College i London og en konsulentkirurg ved King's College Hospital i London, samt seniorforfatter på Lancet-artiklen.

Sammenlignet med konventionel medicinsk behandling resulterede kirurgi også i bedre samlet blodsukkerkontrol, lavere kardiovaskulær risiko, bedre nyrefunktion og livskvalitet. Navnlig patienter, der blev behandlet kirurgisk, havde en signifikant lavere forekomst af diabetesrelaterede komplikationer, herunder hjerte-, nyre- og neurologiske bivirkninger. Metabolisk kirurgi reducerede også medicinforbruget, herunder medicin mod diabetes, forhøjet blodtryk og dyslipidæmi.

Undersøgelsen undersøgte både den tidlige og langsigtede sikkerhed af de forskellige interventionsstrategier. Patienter, der gennemgik biliopankreatisk omdirigering, havde flere forekomster af alvorlige bivirkninger, herunder hændelser forbundet med både sygdom og intervention sammenlignet med forsøgspersoner i begge andre grupper. Patienter, der blev behandlet med konventionel medicinsk terapi, havde til gengæld signifikant højere forekomst af alvorlige bivirkninger sammenlignet med patienter, der blev opereret ved Roux-en-Y gastrisk bypass.

"Disse data bekræfter tanken om, at kirurgi kan være en omkostningseffektiv tilgang til behandling af type 2-diabetes. Beviserne er nu mere end overbevisende for, at metabolisk kirurgi skal betragtes som en væsentlig behandlingsmulighed for patienter med svær type 2-diabetes og fedme," siger Geltrude Mingrone, der er professor i medicin ved det katolske universitet i Rom og professor i diabetes og ernæring ved King's College i London samt artiklens første forfatter.

Tidligere undersøgelser har vist, at fedmekirurgi kan langvarig bedring af diabetes hos patienter med meget alvorlig fedme, men de fleste patienter, der gennemgår traditionel vægttabskirurgi, har imidlertid typisk mild eller nylig opstået diabetes. Dette forsøg viser den potentielle helbredende virkning af metabolisk kirurgi hos patienter med svær sygdom.

På trods af beviset for, at kirurgi hurtigt og dramatisk kan forbedre diabetes, har mindre end en procent af kirurgiske kandidater adgang til metabolisk kirurgi i de fleste lande.

"Metabolisk kirurgi er uden tvivl den mest effektive tilgængelige behandling af type 2-diabetes og kan være en livreddende mulighed for mange patienter," tilføjer professor Rubino, der mener, at det bør prioriteres højere både under og efter pandemien.

Emner: overvægt

Del artiklen med dine venner