Antibiotika forbundet med øget fedmerisiko hos børn

Antibiotika og i mindre grad syrehæmmere kan øge risikoen for fedme hos børn, især hvis medicinen tages i lange perioder - formentlig fordi den ændrer tarmmikrober, der er forbundet med vægtøgning.

Det antyder en ny undersøgelse, offentliggjort i tidsskriftet Gut, fra Walter Reed National Military Medical Center, Bethesda, Maryland, USA, hvor forskere har gennemgået lægejournaler fra 333.353 spædbørn, der blev indskrevet mellem 2006 og 2013.

Drenge født ved kejsersnit og drenge, hvis forældre ikke havde officers rang (undersøgelsen blev foretaget blandt børn af soldater), var mere tilbøjelige til at blive overvægtige.

Men efter at have taget hensyn til potentielt indflydelsesrige faktorer, var en recept på antibiotika eller syrehæmmende midler forbundet med en øget risiko for fedme i treårs-alderen - den gennemsnitlige alder, hvor fedme først blev identificeret hos disse børn.

En recept på antibiotika var forbundet med en 26 procent øget risiko for fedme. Denne sammenhæng var den samme uanset antibiotikatype, og styrkedes for hver yderligere klasse af antibiotika, der blev ordineret.

Syrehæmmere var også forbundet med en forhøjet fedmerisiko, men i mindre grad, og denne sammenhæng blev tydeligere for hver 30-dages ekstra ordination.

Forskerne understreger, at det er vanskeligt at drage klare konklusioner om samspillet mellem eksponeringshistorie, tarmmikrobiota og tilbøjelighed til at udvikle fedme.

De langsigtede sundhedsrisici ved antibiotika skal vejes op mod de kortsigtede fordele, pointerer de og påpeger også, at overbehandling med både antibiotika og syrehæmmende midler, herunder af små børn, er "et væsentligt problem."

Del artiklen med dine venner