Kvinder bliver ufrivilligt gravide med præventions-app

En ny app ved navn Natural Cycles, der skal sikre kvinder, at de undgår graviditet, er i Sverige blevet meldt til den svenske lægemiddelstyrelse. Også danske kvinder bruger app´en.

Det er Södersjukhuset i Stockholm, som har konstateret 37 tilfælde, hvor kvinder er blevet uønsket gravide, selv om de har brugt den nye app. De 37 uønskede graviditeter er fundet blandt 668 kvinder, som ønskede abort på Södersjukhuset fra september 2017 og frem til årsskiftet.

Det skriver SVT, der er Sverige svar på DR.

Det svenske firma, der står bag app’en, påstår, at Natural Cycles kan erstatte kondomer, p-piller og spiraler, i hvert fald det meste af tiden. Og app'en er blevet populær, siden den sidste år blev godkendt som præventionsmiddel af en tysk EU-tilsynsmyndighed, og fordi brugerne slipper for de hormoner, som der er i f.eks. p-piller.

Det præcise antal brugere af app'en kendes dog ikke, og heller ikke det præcise antal kvinder, som er blevet gravide efter at have fulgt app'ens anvisninger.

Natural Cycles fungerer ved, at kvinden tager sin temperatur om morgenen med et tilstrækkeligt præcist termometer, og derpå kan app’en på hendes telefon afgøre, om hun skal bruge prævention, og hvornår, hun ikke behøver. I teorien er der kun ca. seks dage i en kvindes cyklus, hvor hun kan blive gravid, og temperaturen kan (måske) afgøre, hvornår det er.
Forskellen på denne og mange af de løsninger, der fremhæver de dage, hvor man kan blive gravid, er, at Natural Cycles tager udgangspunkt i den enkelte cyklus.
De målte temperaturer bliver sammenholdt med noget intelligent software, der lærer kvindens cyklus at kende ned til de mindste detaljer og som bruger en avanceret algoritme til at regne ud, om det er en kondom-dag eller ej.

I et skriftligt svar til SVT skriver Natural Cycles, at intet præventionsmiddel har en 100 procents succesrate.

Selv hævder folkene bag app'en, at den har en effektivitet på 93 procent.

I Danmark har læger og lægeorganisationer tidligere udtalt sig skeptisk om app'en. Blandt andre har Charlotte Wilken-Jensen, ledende overlæge på afdelingen for kvindesygdomme og fødsler på Hvidovre Hospital, advaret mod metoden, fordi temperaturen kun skal stige knap en halv grad, før app’en registrerer, at kroppen er i ægløsning.

“Det fungerer for dem, der bor samme sted i samme temperatur, og som står op samme tidspunkt hver morgen og i øvrigt lever i en verden, hvor der er samme antal lyse timer i døgnet,” har hun sagt til TV 2.

“App’en kan snyde, hvis man bliver syg, eller hvis der er lidt varmere i rummet end normalt, eller når vejret er lidt varmere udenfor, eller man har sovet fem timer mere eller mindre, end man plejer. Hvis mange unge mennesker begynder at bruge den, vil jeg være bange for, at vi får et stigende aborttal, eller i hvert fald et stigende antal ikke-planlagte og måske uønskede graviditeter,” sagde Charlotte Wilken-Jensen sidste år - og noget kunne altså tyde på, at hun har fået ret. 

Emner: prævention Natural Cycles Charlotte Wilken-Jensen

Del artiklen med dine venner