Susanne Hansen fødte sine to raske drenge i maj 2015.

Gravid efter æggestokkræft

Susanne Hansen fik fjernet sine æggestokke pga. kræft. Ni år senere fødte hun to raske drenge efter at have fået indopereret æggestokvæv i bughulen.

Susanne Hansen fra Aarhus fik konstateret kræft som 23-årig og fik frosset rask væv ned, da begge æggestokke måtte fjernes. Ni år senere blev noget af vævet indopereret i hendes bughule i håb om, at vævet ville udvikle sig og udvikle æg. Behandlingen lykkedes, da hun fik en særligt tilrettelagt hormonbehandling hos Peter Humaidan på Fertilitetsklinikken i Skive.

Resultaterne får ham til at se store muligheder for sygdomsramte kvinder, der ønsker at bliver gravide. Og resultaterne er netop offentliggjort i det internationale tidsskrift Fertility and Sterility

”Vi forsøger at gennemskue, præcis hvilken hormonbehandling der skal til i det enkelte tilfælde. Og det gjorde altså udslaget her. Susanne Hansen havde ikke nogen æggestok, vævet kunne lægges tilbage i. Så det er helt utroligt, at vi blandt andet med den rette hormondosis kan få æggestokvæv i bughulen til at skabe sig blodforsyning og dermed nyt liv," siger Peter Humaidan, der er medforfatter på forskningsartiklen.

Graviditeten i denne specielle sag er ikke det eneste ved resultaterne, der vækker opsigt.

”Vi har også fundet ud af, at vævet kan genbruges. Vi tog Susanne Hansens væv ud, da hun havde født. Så frøs vi det ned igen, og satte det ind i en mus. Her udviklede det sig igen helt normalt. Så nedfrosset væv fra æggestokke kan altså bruges flere gange. Det er nyt på verdensplan inden for fertilitetsbehandling,” fortæller Peter Humaidan, der har samarbejdet med kolleger fra København og Aarhus omkring patientens forløb.

Vævet fra den ene æggestok blev bearbejdet og frosset ned på Human Reproduktionsbiologisk Laboratorium på Rigshospitalet, transplanteret af en gynækolog på Aarhus Universitetshospital og den efterfølgende fertilitetsbehandling er foregået i Skive.

Peter Humaidan forklarer, at når Susanne Hansen fik taget vævet ud efter fødslen, handler det om, at hun ikke skulle risikere at udvikle æggestokkræft igen. Selv om vævet var finkæmmet under mikroskop, kan man aldrig garantere, at der ikke er en enkelt kræftcelle tilbage.

Nye perspektiver for kvinder med andre sygdomme

Succeshistorien fra Danmark rummer store perspektiver på verdensplan. Det kan være kvinder med andre typer sygdomme, som gør, at de har været nødt til at få fjernet begge æggestokke.

”Der er andre sygdomstyper, og nogle måske mere udbredt i andre dele af verden, men hvor kvinder har fået fjernet begge æggestokke. Nu ved vi, at væv kan vokse i bughulen og sætte en cyklus i gang, der ender med graviditet. Så der er mange, mange muligheder i det, vi har fundet ud af,” understeger Peter Humaidan.

Om Fertilitetsklinikken på Regionshospitalet Skive

- Fertilitetsklinikken behandler nu alle kvinder fra Fyn og Jylland, der har fået nedfrosset æggestok-væv opereret tilbage i håb om at blive gravide.

- Fertilitetsklinikken har hvert år ca. 1.000 kvinder i almindelig fertilitetsbehandling.

Emner: graviditet

Del artiklen med dine venner