Kvinder med tidlig svangerskabsforgiftning har en øget risiko for at føde børn med misdannelser i hjertet.

Derfor kan dit barn få hjerte-misdannelser

En tidlig svangerskabsforgiftning i graviditeten, kan øge risikoen for at dit barn bliver født med misdannelser i hjertet. 

Sammenhængen mellem svangerskabsforgiftning og en øget risiko for senere hjertesygdomme hos moderen er kendt. Og nu viser det sig, at samme risiko gælder hendes børn.

Det viser ny forskning fra Statens Serum Institut.

Den øgede risiko findes især hos kvinder, hvis svangerskabsforgiftning kommer tidligt i graviditeten og er så alvorlig, at de skal føde inden termin. For kvinder som fødte inden uge 34 er risikoen syvdoblet og for dem, der føder inden uge 37 er den tredoblet. Til gengæld har kvinder med svangerskabsforgiftning, som føder til termin, ingen øget risiko.

Undersøgelsen omfatter de fleste typer af hjertemisdannelser – fra de allerværste til mindre huller mellem hjertekamrene.

Risikoen gælder alle kvindens børn

De nye resultater baserer sig på data om alle fødende kvinder i Danmark fra de nationale sundhedsregistre. Herfra kunne forskerne finde frem til næsten to millioner kvinder, der fødte et eller flere børn fra 1978 til 2011. I denne periode blev der født 18.038 børn med en hjertemisdannelse.

”Det spændende ved studiets resultater er, at vi så sammenhængen både i forbindelse med den enkelte graviditet og over flere graviditeter. Det vil sige, at et barn født for tidlig, fordi dets mor havde den såkaldte tidlige svangerskabsforgiftning – hvor kvinden er så syg, at hun skal forløses inden uge 34 – havde en kraftigt øget risiko for en hjertemisdannelse. Men udover det havde barnets mindre søskende, født et par år senere efter en ukompliceret graviditet, den samme øgede risiko for at have en hjertemisdannelse,” siger Heather Boyd, seniorforsker på Statens Serum Institut.

Et overraskende resultat

Hun tilføjer, at det også gjaldt omvendt, at ”hvis en kvinde tidligere havde født et barn med en hjertemisdannelse, havde hun en øget risiko for tidlig svangerskabsforgiftning i senere graviditeter.”

Dette resultat overraskede forskerne. Og ”det tyder på, at de samme mekanismer kan være i spil i opståen af både hjertemisdannelser og nogle former for svangerskabsforgiftning, og at de kommer fra moderens side. Derfor kunne en bedre forståelse af svangerskabsforgiftning hjælpe os til at forstå, hvordan hjertemisdannelser opstår,” siger hun og foreslår på baggrund af undersøgelsens resultater, at man overvejer at screene alle børn af en kvinde med svangerskabsforgiftning for hjertemisdannelser. Også en gravid kvinde, som tidligere har fået et barn med en hjertemisdannelse, skulle måske overvåges lidt tættere for svangerskabsforgiftning, mener Heather Boyd.

 

Emner: Svangerskabsforgiftning

Del artiklen med dine venner