D-vitamin mindsker risikoen for ADHD

Hvis moderen har taget D-vitamin under graviditeten, og D-vitamin niveauet er højt i navlesnorsblodet, har børnene færre ADHD-symptomer i 2½-års alderen.

Et nyt studie fra Odense Børnekohorte viser, at gravides niveau af D-vitamin har betydning for risikoen for ADHD hos barnet.
I studiet fulgte forskerne 1.233 børn fra Odense Kommune, hvor der både var målt D-vitamin i navlesnorsblodet og ved 2½ års-alderen var udfyldt et såkaldt CBCL-spørgeskema, som kan bruges til at spore symptomer på begyndende ADHD, selv om diagnosen ikke kan stilles så tidligt. Resultatet viste, at for hver lille stigning i D-vitamin koncentrationen i navlesnorsblodet, faldt risikoen for at score højt på ADHD-symptomskalaen, fortæller en af studiets initiativtagere, professor Niels Bilenberg, SDU og Børne- og ungdomspsykiatrisk afdeling ved Psykiatrien i Region Syddanmark.

En tydelig og ny sammenhængrødtekst

”Vi blev meget overrasket over, at sammenhængen var så tydelig, for det er ikke vist før, at man kan spore denne sammenhæng i en så lav alder. Vi kan ikke med sikkerhed sige, at D-vitamin beskytter mod tidlige tegn på ADHD. Kun at der er en sammenhæng, som vi ikke kan forklare på anden vis,” siger en anden af studiets forfattere, medicinstuderende Jens Bull Aaby.

Da børnene i studiet stadig er meget unge, kan forskerne endnu ikke vide, om de så faktisk får ADHD i en senere alder. Derfor ser de frem til at følge, hvordan det går de børn, der lå i den højeste ende af ADHD skalaen.

Indtil videre mener Niels Bilenberg, at resultatet kan bruges til at understrege vigtigheden af D-vitamintilskud til gravide og spædbørn, samt en særlig forebyggende fokus på mødre og børn som på grund af mindre ophold i sollys eller utilstrækkelig kost har øget risiko for udvikling af ADHD symptomer.

Studiet kan ikke give nogen forklaring på, hvordan D-vitamin kan beskytte mod ADHD. Men andre studier har vist, at D-vitamin spiller en rolle for hjernens tidlige udvikling.

Odense børnekohorte

Odense Børnekohorte er et samarbejde mellem Odense Universitetshospital, Psykiatrien i Region Syddanmark, Odense kommune og SDU. Man følger 2500 mødre og børn fra tidlig graviditet til barnets 18 års alder. Børnene er nu 3-5 år gamle, og der er planlagt en række opfølgende studier.

Emner: ADHD graviditet Dvitamin

Del artiklen med dine venner