4 minutes reading time (755 words)

Første gang på Pippi måden

Jeg har kastet mig over endnu en ny ting – at være blogger. Det har jeg ikke prøvet før, så det kan jeg nok godt finde ud af. Eller det håber jeg, at jeg kan – jeg vil i hvert fald gøre forsøget.

Jeg vil blogge om mit liv med både sclerose og spasme angina – to diagnoser som kan være udfordrende følgesvende at bære rundt på, men som har bragt mig fra kageform til mit livs form.

Normalt er jeg ikke særlig glad for at skrive om mine gener ved sygdom, jeg skriver hellere om alt det, jeg faktisk kan og gør. Det vil jeg også komme til at gøre her, men jeg vil krydre det med lidt af de udfordringer, jeg trods alt render ind i, når jeg kaster mig ud i alle de mange spændende ting, jeg fylder min dag ud med.

Jeg har nemlig SÅ svært ved at begrænse mig – det har jeg vist altid haft. Og med sclerose og de kognitive udfordringer, jeg har raget til mig og med spasme angina og den trykken for brystet, jeg får, når jeg giver den for meget gas både træningsmæssigt og opgavemæssigt, så er det sin sag at balancerer stressniveauet, så ikke jeg ender med, at alt det sjove også er det som lægger mig ned eller sender mig i sofaen med trykken for brystet resten af dagen.

Så snart folk ser, hvad jeg kan udrette, ja så undrer de sig ofte over, at jeg kan være syg. Nogen har faktisk formået ikke at tro på mig og i de virkelig grumme tilfælde, ja så tror folk, at jeg snyder for at snyde og nyde. Men jeg lover jer – det er jeg, altså syg. Alle har en mening om, hvad vi kronikere kan og ikke kan, skal og ikke skal, må og ikke må. Laver vi ikke motion, så bør vi da røre os noget mere. Dyrker vi motion, så er vi nok ikke syge nok – det er ikke nemt. Men hvis ikke jeg var så godt til at jonglere mellem stress og ro, så var jeg endt med enten at ryge i attak eller at gå ned med flaget. For det er sindssygt svært at holde igen, når det (næsten) altid er gode ting, som fylder min kalender og mit hoved.

Jeg er nødt til hele tiden at balancere, hvad jeg bruger hjernen til – måske kan det virke mærkeligt at sige, men for mig, som til tider ikke kan holde en tanke i to sekunder, der kan det at besvare mails, tale i telefon, skrive på min bog, arrangere møde med aktører til CAMP Træning, købe ind til aftensmaden og lave program til mit bikehold godt gøre, at hjernen brænder sammen og ikke engang kan danne en helt almindelig sætning. Når den gør det, så spørger jeg mine søde døtre om og om igen, hvordan deres dag har været – uden at kunne huske, at jeg lige har spurgt. Og efter sådan en dag, er jeg pinedød nødt til at have en dag med kompensation – så er jeg nødt til at lave ”ingenting”, altså aktiviteter som ikke kræver hjerneaktivitet – spille kabale, høre krimi på lydbog eller ordne vasketøj foran fjernsynet. Og på den måde at få hjernen tilbage i normalt leje igen. Det er med hjernen, som det er med musklerne, som trænes hårdt: Træner man flere dage i træk, ja så kræver det også længere restitutionstid – altså længere tid, at komme tilbage til udgangspunktet.

Og nu har jeg så lige lagt endnu en bold i kurven, en spændende bold, som skal jongleres. Men jeg elsker det - og det at elske, det man gør, kan give ekstra energi og kræfter. Det er dét, som holder mig i gang mentalt, træner min ramte hjerne og giver mit liv mening. Det er dét, som gør at jeg føler mig nyttig og værdifuld – to ting som godt kan smutte ud med badevandet, når man rammes af kronisk sygdom. For mig er det altså altafgørende at bevare de ting i mit liv, som giver mening og fjerne så mange af de ting, som ikke gør. Samtidig med at jeg jo stadig er nødt til at have plads til de ting, som skal gøres – vasketøjet og den kedelige rengøring og forsøge at gøre de sure pligter sjovere eller i det mindste rarere med musik, lydbøger, i små etaper eller ved at tænke over, hvad min næste blog skal handle om. Så går det hele nemlig som en leg.

Forslået, men ikke slået
Heldet gik min vej
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Tirsdag, 11. august 2020

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.propatienter.dk/