Ibuprofen er almindelig brugt medicin og kan forbindes med forøget risiko for hjertestop.

Pas på med at tage Ibuprofen

Du har 31 procent større risiko for at få et hjertestop, hvis du tager Ibuprofen, som kan købes i håndkøb, end hvis du undlod at tage dem.

Det viser en viser en ny dansk undersøgelse, som blandt andet er offentliggjort på European Society of Cardiologys hjemmeside

Mange mennesker med hovedpine eller ledsmerter griber ud efter pakken med Ibuprofen, når de skal dulme smerterne. Men det er et dårligt valg, siger Gunnar H. Gislasson, professor på Institut for klinisk Medicin på Gentofte Sygehus og en af forfatterne bag undersøgelsen. Han mener, at pillerne bør være receptpligtige, så kunderne kan få faglig rådgivning.

"Det er helt forkert at man kan købe Ibuprofen, som er et NSAID (ikke-steroid anti-inflammatorisk medicin) i supermarkeder og tankstationer uden professionel vejledning. Det sender et signal om, at de er helt ufarlige,” siger Gunnar H. Gislasson.

Undersøgelsen viste, at brugen af Ibuprofen var forbundet med en 31 procent øget risiko for hjertestop.

"Resultaterne er en skarp påmindelse om, at Ibuprofen ikke er harmløse og at de er forbundet med en betydelig øget risiko for hjertestop. Ibuprofen bør anvendes med forsigtighed og efter en gyldig indikation og undgås af patienter med hjertesygdomme.”

På trods af undersøgelsen afviser Lægemiddelstyrelsen at skærpe reglerne, så Ibuprofen kun kan købes i håndkøb på apotekerne.

” Det er dybt mærkværdigt, at Lægemiddelstyrelsen på den ene side opfordrer kunderne til at bruge ibuprofen med omtanke og på den anden side mener, at pillerne stadig skal stå på hylderne i detailhandlen. Jeg kan godt forstå, hvis forbrugerne bliver forvirrede, siger Anne Kahns, formand for Apotekerforeningen, til Tv2.dk

Du må aldrig tage mere  end 1200 mg Ibuprofen om dagen, og spørg altid din læge til råds, hvis du er i tvivl.

Emner: Ibuprofen

Del artiklen med dine venner