I dag tager Sonja Albrechtsen en dag ad gangen og ser lyst på fremtiden.

Jeg er i live fire år efter lægens dødsdom

Sonja Albrechtsen fik højst to år at leve i, da hun fik diagnosen æggestokkræft. I dag, fire år senere er Sonja i behandling med olaparib og har det godt. 

69-årige Sonja Albrechtsens sygdomshistorie med æggestokkræft minder om mange af de beretninger andre kvinder med samme sygdom kan fortælle. En lang periode med diffuse mavesymptomer som ikke gav anledning til at få en henvisning til gynækolog.

I sommeren 2013 følte Sonja sig ekstremt træt og utilpas. Hun henvendte sig til lægen, som troede det var en psykisk reaktion fordi Sonjas egen mor netop var død af æggestokkræft.

”Mine smerter i maven tog til i højre side, så efter endnu en henvendelse til egen læge, endte det med at jeg blev indlagt på Hvidovre Hospital. Her foretog de sig ikke meget andet end at observere mig, og sendte mig kort tid efter hjem igen med besked om at drikke en kop kaffe som kunne kvikke mig op,” fortæller Sonja Albrechtsen.

Et eller to år tilbage 

I løbet af sensommeren begyndte Sonja at få hoste og tog også på i vægt. Hun blev behandlet for lungebetændelse, men i slutningen af september fik hun det værre.

”Jeg følte ikke, at jeg ikke kunne trække vejret, og en weekend blev det så slemt at vi måtte kontakte en vagtlæge. Vagtlægen mærkede på maven og synes at noget var helt galt, så jeg blev henvist til scanning på Hvidovre Hospital.”

På scanningen kunne de intet se pga. væske. Sonja fik udtømt fire til fem liter væske fra bughulen, før de endelig kunne konstatere at der var en cyste på æggestokken, som så ondartet ud.

”Jeg glemmer aldrig da lægen kom og fortalte min diagnose. Jeg havde æggestokkræft i stadie IIIc som er uhelbredelig, og da lægen skulle bringe mig nyheden sagde han meget overbevisende, at jeg havde et eller to år tilbage at leve i. Jeg tror egentlig, at han sagde det som en trøstende bemærkning om at jeg ikke skulle dø lige nu. Jeg blev frygtelig ked af det og sagde det hverken til min mand eller tre børn, før lang tid efter,” fortæller Sonja Albrechtsen.

Sonja blev behandlet på Rigshospitalet og da kræften havde spredt sig, kom Sonja først i behandling med kemoterapi før man kunne operere. Efter operationen fik hun igen kemoterapi.

 ”Heldigvis var meldingen fra de behandlende læger på Rigshospitalet noget mere opløftende, de havde fine resultater med operation og kemobehandling. Jeg kunne ikke blive rask, men sygdomsfri i årevis.”

I forbindelse med første kemobehandling blev hun opfordret af en sygeplejerske til at få foretaget en BRCA test. Testen var negativ for BRCA 1, men positiv for BRCA 2.

Fik blodmangel

Efter endt behandling i 2014 fik Sonja tilbagefald godt et år efter og måtte endnu engang have kemoterapi. Hun var mellem de to kemoomgange i behandling med Avastin, som er et celledræbende middel der hos nogle kræftpatienter hindrer tilbagefald. Men Avastin virkede ikke.

Da Sonja var færdig med kemobehandling efter tilbagefaldet, spurgte hun flere gange lægerne om der var andre forsøg i gang med nye behandlinger, som hun kunne være med i, men det var ikke tilfældet. 

I et landsmøde med patientforeningen KIU – kræft i underlivet https://www.cancer.dk/kiu/  hørte Sonja om behandling med olaparib, som havde en gavnlig virkning for patienter med arvelig æggestokkræft. Hun tog kontakt til overlæge Mansoor Mirza fra Onkologisk Afdeling på Rigshospitalet, som tilbød at hun kunne komme i behandling hos ham.

I maj sidste år startede Sonja i behandling med Lynparza (olaparib) og fik først otte kapsler to gange dagligt, men måtte trappe ned pga. bivirkninger.

Bivirkningerne var en udpræget træthed og Sonja fik blodmangel, så hun i efteråret fik flere blodtransfusioner.

”På grund af min træthed fik jeg også taget en knoglemarvsprøve. Den var normal, så efter en kort pause med Lynparza, blev jeg sat i en lavere dosis. Det virkede og i dag har jeg næsten ingen bivirkninger. Jeg er stadig træt og hviler mig et par gange om dagen, men ellers er jeg frisk. Min mand og jeg nyder at gå til klassiske koncerter og i teatret, og det kan jeg sagtens overkomme.” fortæller Sonja Albrechtsen.

Datteren blev gentestet

Familien har været en uvurderlig støtte for Sonja igennem hele sygdomsforløbet. Alle har fået klar besked om hendes alvorlige sygdom også hendes børnebørn.

”Jeg synes det er vigtigt at være åben omkring sygdommen, så intet kommer som et chok hvis jeg får det værre. Min mand og jeg bruger meget tid sammen med børnebørnene og det giver mig en utrolig glæde og energi.” 

Sonjas tre børn, en datter og to sønner, risikerer også at have mutation i et af BRCA- generne. Hendes datter har derfor valgt at lade sig teste og resultatet viste heldigvis, at hun var negativ.

”Min datter har fået de børn hun skal have, så for hende var det naturligt at få en opklaring på, om hun var i risikogruppen for at få brystkræft og æggestokkræft. Og lykkeligvis var det ikke tilfældet,” siger Sonja, som håber at også hendes to sønner lader sig teste på et tidspunkt, for de kan også have fejl i de to gener og give det videre til deres børn.

I dag tager Sonja en dag ad gangen og ser lyst på fremtiden. Hun er ovenud lykkelig for at hun deltog i KIU’s landsmøde og at hun kom i behandling med Lynparza.

Arvelig æggestokkræft

 

I nogle tilfælde af arvelig kræft i æggestokkene er det muligt at påvise en fejl (mutation) i arvematerialet i to gener der kaldes BRCA1 og BRCA2. Kvinder der har mutation i et af disse gener har øget risiko for brystkræft og kræft i æggestokkene og æggelederne.

Kilde: cancer.dk

Emner: æggestokkræft

Del artiklen med dine venner