Vanvittig kontrol af raske

Antallet af raske mennesker der bliver tjekket, er stigende pga hjerte- og kræftpakkerne, og det går ud over de syge, som skubbes bag i køen.  

Det siger overlæger på Aalborg Universitetshospital til Jylland-Posten på baggrund af at der siden 2010 er sket en stigning fra ca. 10 mio. til 13.3 mio. i antallet af ambulante undersøgelser i 2015.

Hjertepakkeopgørelser viser, at under ti pct. af de mennesker, som henvises med mistanke om hjerteklapsygdomme eller stabile hjertekramper, viser sig rent faktisk at være behandlingskrævende syge, påpeger professor og overlæge dr.med. på hjerteafdelingen på AAU, Peter Søgaard, der mener at stigningen i ambulante undersøgelser er vanvittig.

"På kort tid er der genereret en voldsom mængde unødvendige nye undersøgelser, og intet relevant sundhedsmæssigt fænomen som f.eks. øget sygelighed kan retfærdiggøre stigningen. Det er en bekymrende og farlig udvikling," siger han ifølge jp.dk.

Specialeansvarlig overlæge på hjerteambulatoriet, Niels Holmark Andersen, forklarer bl.a. udviklingen med en kombination af de politisk bestemte hjerte- og kræftpakker med alt for stive udredningstidskrav samt usikre læger, der henviser til stribevis af undersøgelser for en sikkerheds skyld.

Formand hos Danske Regioner Bent Hansen (S) er enig i at det er på tide at overveje værdien af de mange ambulante undersøgelser.

"Antallet af gennemførte scanninger, operationer og kontroller har jo været en del af succeskriteriet i mange år, og vi er kommet i mål med meget. Men vi må også standse op nu og begynde at måle på ikke blot volumen, men også på hvad der har værdi for patienterne."

Emner: kontrol

Del artiklen med dine venner