Geo har tidligere udgivet bogen ”Ikk’ for sjov - om kemo og comedy”, og holder nu foredrag om at bevare humoren gennem en kræftdiagnose. - Foto: geocomedy.dk

Geo: Kræften fylder stadig efter fem år

Christian Heltboe, der under mellemnavnet Geo har optrådt på de danske standup-scener siden 1996, fik sin første kræftdiagnose og en tilsyneladende vellykket operation for testikelkræft i 2011 for så alligevel at skulle igennem en barsk kemokur og lungeoperation et halvt år senere på grund af efterfølgende spredning til lungerne.

“Hvis jeg ikke var blevet nulstillet, havde jeg så stadig løbet rundt på en scene og sagt som et eller andet dyr, måske? spørger Geo i bogen, som handler om de første vigtige fem år efter endt kræftbehandling - de år, som er kræftpatienters mest normale kontrolperiode, og som bogen er bygget op over.

Og nulstillet kan vi forstå, at Geo blev. Nulstillet noget så eftertrykkeligt: Datteren Effie, hvis ankomst til verden han havde haft det svært med, bliver hans største betingelsesløse lykke i livet, ægteskabet, som blev tæt under selve sygdommen, braser alligevel sammen i mulig poststress efter sygdom og dødsangst, og skæg, skrig og ballade på standup-scenerne byttes delvist ud med mere afdæmpede bøger, arrangementer og foredrag om kræft samt snak med lidelsesfæller.

Blandt de opslidende elementer, som bidrager til nulstillingen igennem de fem år, er ikke kun de især første års smertende senfølger efter kemobehandling og bekymringer over økonomi, karriere, identitet samt datterens reaktioner, men også Geos erfaringer med de ofte angstfremkaldende og pinagtigt langsommelige kontroller for, om kræften er vendt tilbage, de lejlighedsvist ubehagelige sundhedspersoner samt sorgen og angsten, når andre medpatienter pludseligt dør af kræften kort efter eller midt i et ellers tilsyneladende meningsfuldt behandlingsforløb.

’Hva´så nu?’ som er en opfølger til Geo´s første bog i 2013 ’Ikk´for sjov’ om selve behandlingsforløbet, handler om vejen tilbage til den efterfølgende hverdag, som han så brændende ønskede at komme tilbage til under sine behandlinger, men som alligevel kan være så svær for mange kræftpatienter. Han sammenligner sig med bjergbestigeren, der nok har forberedt opturen, men ikke nedturen, hvor de alvorligste ulykker sker.

Ulykkerne beskrives med en blanding af humor og tilsyneladende stor ærlighed, og læserne kommer tæt på nedbrydning, opløsning og afvikling af ægteskabet, den tilbagevendende angst for, at kræften kommer igen, hans eksistentielle kampe med at forstå, hvem han egentlig er, og oplevelser af ydmygende afmagt på hospitalet. Alt sammen erfaringer og refleksioner, som stribevis af undersøgelser fra Kræftens Bekæmpelse viser, at også mange andre kræftpatienter og pårørende gør sig, men som her foldes ud på en måde, så ens chancer for at overleve den farlige nedtur styrkes.

Kræften fylder stadig

At Geo har været kræftfri i nu mere end fem år betyder ikke, at sygdommen ikke stadig fylder meget i hans bevidsthed. For det gør den, og nulstillingen har haft en stribe smertefulde omkostninger.

Men Geo mener at have fået en masse godt til gengæld. For eksempel er det at kunne opleve motion, regnvejr, den grå hverdag og kaffe uden kemosmag selv her fem år senere en permanent kilde til daglig fryd, og det samme er håbet om mere kærlighed, flere børn og en større familie med den nye kæreste og kommende hustru, ´den lille læge fra Aarhus´.

Men det skal siges til Geo´s ros, at selv, når han skriver, at der skulle sygdom og dødstrusler til før, at han ´for alvor lærte at leve livet´, så lykkes det ham dog alligevel ikke at falde i grøften sammen med de sygdomsromantikere, der hylder sygdommens velsignelser samt kræftoverlevere som ganske særligt viljestærke og kampdygtige.

I stedet redegør Geo derimod hudløst åbenhjertig om sine psykiske, mentale og fysiske svagheder efter sygdommen, og fremstiller ikke sig selv som en i særklasse dygtig fighter for livet. Han udtrykker i stedet stor taknemmelighed over at høre til blandt de heldige overlevere – blandt andet i kraft af netop held i kræftlotteriet, men også kompetente læger på en af landets dygtigste afdelinger for netop testikelkræft.

I bogens slutning beder Geo om masser af krydsede fingre og gode tanker fra læserne. Og det skal han hermed få herfra – samt et tillykke med bogen, som også er fuld af gode tanker om, hvad andre kræftpatienter og deres pårørende kan have gavn af at læse.


Geo: Hva' så nu?, forlaget Lindhardt og Ringhof, pris 249 kr.

Udkommer: 25. september 2017

 

Om Geo

 • Christian Geo Heltboe, 39 år
 • Stand up-komiker og skuespiller siden 1996
 • Kendt for blandt andet ”Den ægte vare”, ”Talegaver til børn” og ”Ego Geo”

 

Del artiklen med dine venner

Kultur

 • Skræmmende indblik i anorexiens nærmest overmenneskelige kræfter

  STREAMING: Dokumentarserie fra DR3 følger den unge kvinde Alina, der i flere år har kæmpet en forgæves kamp mod sin spiseforstyrrelse, som hun så gerne vil af med, men alligevel lader sig styre af døgnet rundt. 

  Læs mere

 • Epidemiernes historie på de store lærreder

  UDSTILLING: Statens Museum for Kunst har åbnet sine døre og fortæller i dette efterår historien om, hvordan epidemier gennem tiderne har påvirket vores måder at leve på. 

  Læs mere

 • Forfærdende bog fra plejehjemsleder

  Langt de fleste demente overmedicineres, så de bliver syge af det og mange tvinges til at sidde i deres våde bleer i op til otte timer. fortæller plejehjemsleder i ny, forfærdende bog, Omsorgsmanifestet, som bør give sundhedspolitikerne sved på panden.

  Læs mere

 • Kalejdoskopisk og poetisk online-udstilling om covid-19 pandemien

  UDSTILLINGER: "Life support – tanker om livets opretholdelse under en pandemi" hedder ny online-udstilling, der er skabt af Medicinsk Museions hjemsendte medarbejdere, som har sat sig for at udforske livet under covid-19 pandemien.

  Læs mere

 • Ny bog: Patientinddragelse handler også om god økonomi

  BØGER: At blive ramt af kræft i blodet betyder et ofte barskt behandlingsforløb, hvor patienter kan føle, at de står helt alene med vigtige beslutninger og valg. Og samarbejdet med sundhedsvæsnet lykkes ikke altid, fremgår det af ny interviewbog med 10 patienter og pårørende.

  Læs mere

 • Ny essaysamling er balsam for sjælen i en coronatid

  BØGER: En ny essaysamling fra den verdensberømte forfatter, Zadie Smith, er balsam for sjælen midt i coronaens tid, hvor pandemien er rig på analytiske og politiske data, fakta, kurver og bølger, men fattig på refleksion og forståelse af, hvordan den påvirker vores mentale indre liv.

  Læs mere

 • Ny personlig kræftbog kan gøre en ret så træt i håret

  BØGER: Forfatter og tidligere kræftpatient Jane McLelland har lavet sin egen opskrift på genbrug af gamle kendte mediciner tilsat kosttilskud, som hun i sin nye bog mener kan redde langt de fleste kræftpatienter fra døden.

  Læs mere

 • Bente Klarlund har fundet ungdommens kilde

  BØGER: At man  kan blive yngre med årene er ifølge Bente Klarlund Pedersen et videnskabeligt faktum, som hun har forsøgt at afdække og popularisere i sin vellykkede bog Yngre med årene.

  Læs mere

 • Ny cannabisbog er kritisk over for traditionel produktion

  BØGER: Den energi, der kræves til traditionel produktion af cannabis, kan koste mange milliarder kroner om året, skriver forfatter i ny og ellers passioneret bog om medicinsk cannabis, som ellers er lidt for ukritisk.

  Læs mere

 • Podcastserie: Mød en modig ung kvinde med brystkræft i stadie fire

  PODCAST: Ditte Giese, journalist og debattør, 42 år, og kronisk syg af brystkræft drømmer om at få bare 10 år mere til sig selv og sin familie. Det har hun lavet en modig og sjælden podcastserie om.

  Læs mere

 • Ny fin bog til unge med depression

  BØGER: Ny bog om depressioner blandt unge mellem 18 og 25 år er en god hjælp til at få stillet diagnosen depression, hvis det er en sådan, der er i spil -  og i øvrigt også til at komme af med den igen.

  Læs mere

 • Julie Rubow: Jeg var min demente mands respirator

  BØGER: Pleje af demente bør adskilles fra ældreplejen, mener Julie Rubow, hvis afdøde mand, Bjørn Jacobsen, ikke fik den kvalificerede hjælp, som kunne have gjort, at han havde haft nogle sidste gode måneder eller år i hjemmet fremfor at ende som stærkt psykotisk og afkræftet på institution.

  Læs mere

 • Julie Rubows kamp er ikke slut, selv om Bjørn er død af demens

  BØGER: Julie Rubow har tre gange været nær pårørende til en dement. Sidste gang til sin mand, Bjørn Jacobsen, som døde for netop et år siden, men som inden blev landskendt i tre dokumentarprogrammer, som viste hans og familiens liv under Alzheimer-sygdommens ubønhørlige hærgen.

  Læs mere

 • Kinesisk systemkritikers nye corona-film stiller foruroligende spørgsmål 

  FILM: Den kinesiske systemkritiker Ai Weiwes dokumentarfilm om coronavirussen, Coronation, giver os en unik chance for at se, hvad der i virkeligheden foregik i Wuhan under byens lockdown i pandemiens første måneder.

  Læs mere

 • Ny slankebog er lige lovlig smart

  BØGER: Så er vi på dem igen. Blodsukker-, Atkins-, Keto- og 5:2 – diæterne. Slankekurenes tredje højsæson er over os, og de professionelle slankekursforfattere står parate til at hjælpe os med løfter om vægttab på rekordtid uden afsavn.

  Læs mere

 • Ny bog: Manglen på organer til donation er alarmerende

  BØGER: Hvert år dør mennesker i Danmark, mens de venter på et organ. En ny debatbog konkluderer, at Danmark bør lave sin lovgivning om og derved indføre aktivt fravalg fremfor den nuværende model som bygger på aktivt tilvalg.

  Læs mere

 • Tidligere overlæge får fornem forfatterpris

  BØGER: Tidligere overlæge og dr.med Steffen Jacobsen har fået Otto B. Lindhardt Prisen 2020 på 50.000 kr. for sit forfatterskab siden han for tre år siden smed sin lægekittel i protest mod forholdene for læger og patienter i det danske hospitalsvæsen.

  Læs mere

 • Sharon Stones familie hårdt ramt af covid-19

  MEDIER: Hollywood-stjernen Sharon Stone, hvis nærmeste familie er enten døde eller syge af covid-19, fortæller i ny opsigtsvækkende video om, hvordan sygdommen har hærget hendes familie og allerede har taget livet af hendes bedstemor og gudmor, mens hendes søster og svoger lige nu kæmper for deres liv på hospitalet.

  Læs mere

  Bloggere

  • Lone - MIGRÆNE

  • Franciska - MULTISYG

  • Irene - SCLEROSE

  • Stephanie - MUSKELSVIND

  • Charlotte - PÅRØRENDE

  • Kirsten - KOL

  • Torben - STOMIST/IMPOTENT

  TEMA: BLODKRÆFT

  Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Diagnostisk Tidsskrift

   

  Redaktionen

  Redaktion

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  • Anne Mette Steen-Andersen - videnskabelig redaktør
   Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
   Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik

   Tilknyttede journalister

   Berit Andersen – psykiatri, sundhedspolitik
   Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt
   Jette Marinus - respiratorisk
   Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik
   Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik
   Annette Lausten - gastroenterologi
   Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik
   Bo Karl Christensen, diabetes, onkologi
   Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
   Ebbe Fischer - allround

  Om os

  Redaktionen

  Redaktion

   

  Tilknyttede journalister

  • Anne Mette Steen-Andersen - videnskabelig redaktør
   Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
   Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik

   Tilknyttede journalister

   Berit Andersen – psykiatri, sundhedspolitik
   Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt
   Jette Marinus - respiratorisk
   Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik
   Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik
   Annette Lausten - gastroenterologi
   Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik
   Bo Karl Christensen, diabetes, onkologi
   Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
   Ebbe Fischer - allround

  Om os

  );